Утилізація та переробка будівельного сміття

25.05.2023

Високий рівень будівельної діяльності в усьому світі призводить до утворення великої кількості будівельних відходів, а їх видалення, переробка та утилізація (наприклад, захоронення, спалювання) є проблематичними.

Будівельні відходи — це відходи, що утворюються в процесі будівництва та ремонту будівель.
Усі роботи з будівництва, знесення, реставрації та ремонту створюють велику кількість відходів, включно з ізоляцією, цвяхами, електропроводкою, бетоном, арматурою, деревиною, штукатуркою, металобрухтом, цементом, склом, азбестом, цеглою та різноманітними пакувальними матеріалами (плівками, коробками, банками, піддонами). Статистичні дані про розподіл їхніх часток наведено на малюнку.

Усі будівельні відходи в обов'язковому порядку вивозяться з будмайданчика і згодом утилізуються, більша частина яких потрапляє на звалище або переробляється для повторного використання.

Дерев'яні двері, колони, арки, ферми, рами, балки та сходи можуть бути відновлені та перероблені як деревина для нових будівельних проєктів. Цемент, цеглу і штукатурку можна подрібнити і використати для інших будівельних проєктів.
Викопані матеріали — це матеріали і предмети, які переміщуються під час підготовки ділянки до будівництва або знесення. Ці матеріали можуть включати дерева, пні, уламки, ґрунт і каміння. Якщо будь-які з цих матеріалів можуть бути повторно використані або перероблені, їх відвозять на підприємство з переробки.

На об'єктах будівництва, знесення, реставрації та реконструкції часто утворюються небезпечні відходи. Небезпечні відходи можуть включати свинець, азбест, гіпсокартон, розчинник для фарби, розчинники, ртуть, флуоресцентні лампи та аерозольні балони. Ці матеріали мають утилізуватися відповідно до суворих законів країни, за недотримання яких передбачено кримінальне покарання.
Відходи, що переробляються, перетворюються на будівельні матеріали за допомогою збирання, транспортування, механічного і ручного сортування, очищення та підготовки, під час яких вторинну сировину готують до переробки.
З кожним роком площа, яку займають будівельні відходи, збільшується, а їх утилізація чинить негативний вплив на навколишнє середовище, негативно впливаючи на здоров'я людей і екологію загалом. Тому переробка будівельних відходів необхідна.

Мал.1. Розподіл будівельних відходів

Мал.1. Розподіл будівельних відходів